Header Ads

İKİ vilayet daha Taliban'da: Afganistan son durum harita

Taliban, bu sabah saatlerinde yaptığı açıklama ülkenin güney sınırında bulunan Paktika vilayetini ele geçirdiğini duyurdu. Öğleden sonra ise ülkenin doğusunda bulunan Kunar vilayeti Taliban tarafından kontrol altına alındı. 34 vilayetten oluşan Afganistan'da Paktika ve Kunar ile birlikte Taliban'ın kontrol ettiği vilayet sayısı 20'ye yükseldi. 

ABD birliklerinin Mayıs ayında Afganistan'dan geri çekilme sürecinin başlamasıyla Taliban, hakimiyet alanını genişletmeye devam ediyor. Taliban Sözcüsü Zabihullah Mücahid, yaptığı açıklamada "Mücahitlerin yaptığı operasyon sonucunda" Paktika vilayetinin tamamında kontnol sağlandığını duyurdu. 

Bu sabah yapılan duyuruda, "İslam Emirliği Mücahidleri, Paktia eyaletinin başkenti Gardiz şehrine girdi. Birkaç dakika önce şehrin kamu hapishanesi fethedildi ve istihbarat merkezi şimdi kuşatma ve saldırı altında. Bir savunma merkezi fethedildi ve düşman ağır kayıplar verdi. Ayrıntılar daha sonra" ifadeleri yer aldı. Sözcü Afgan ordu birliklerinden çok sayıda kayıp olduğu bilgisini de paylaştı.

Diğer taraftan Taliban eyalet merkezine giren savaşçılara dair bir video yayınlandı. Video, "Mücahidler, Paktika eyaletinin başkenti Sharana'nın kontrolünü tamamen ele geçirdi.

Valilik, emniyet müdürlüğü, istihbarat ve her yer fethedildi. Aşağıdaki videoda Mücahidlerin eyalet başkentinde aktif bir varlığı olduğunu görüyoruz" açıklaması yer aldı.

Öğleden sonra ise ülkenin doğusunda bulunan Kunar vilayeti Taliban tarafından kontrol altına alındı. 34 vilayetten oluşan Afganistan'da Paktika ve Kunar  ile birlikte Taliban'ın kontrol ettiği vilayet sayısı 20'ye yükseldi.

Taliban, başkent Kabil'i kuzey ve güneyden kıskacına alırken ABD medyası, ABD'li yetkililere dayandırdığı haberinde Taliban'ın başkenti 72 saat ile 1 hafta arasındaki bir süre zarfında tamamen kuşatabileceğini belirtti.

UMUDUNU DIŞ DESTEĞE BAĞLADI

Bu arada Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani, ulusa sesleniş konuşması yaptı. Gani konuşmasında, "Cumhurbaşkanı olarak vatanı savunmaya devam edeceğim. Uluslararası müttefiklerimiz ve siyasi liderlerle görüşmelerimiz sürüyor" dedi.
Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani, Taliban'ın ülkenin 34 vilayetinin 20'sinin merkezinde kontrolü ele geçirmesinin ardından sessizliğini bozdu. Cumhurbaşkanı Gani devlet televizyonunda yayınlanan ulusa sesleniş konuşmasında, "Geleceğinizden endişe ettiğinizi anlıyorum. Cumhurbaşkanınız olarak sizi temin ederim ki istikrarsızlığın yayılmasını, şiddeti ve halkımın yerinden edilmesini önlemeye odaklanacağım. Dayatılan çatışmanın masum insanların ölümüne, 20 yıllık kazanımların kaybına, kamu altyapısının tahrip olmasına ve uzun süreli istikrarsızlığa neden olmasına izin vermemeye çalışacağım" ifadelerini kullandı. Stratejik Nokta

Afganistan son durum harita
Afganistan'da son durum haritası: 14 Ağustos 2021


Afganistan'ın 34 vilayet merkezinden 20'si Taliban'ın kontrolünde


Toplamda 34 vilayete sahip Afganistan'da Taliban, ilk olarak 6 Ağustos'ta Nimroz vilayetinin merkezi Zaranc'ı, 7 Ağustos'ta Jawzjan vilayetinin merkezi Sheberghan'ı ele geçirmişti.

Taliban güçleri, 8 Ağustos'ta ise Sar-i Pul vilayetinin merkezini, Kunduz vilayetinin merkezini, Tahar vilayetinin merkezi Talukan'ı, 9 Ağustos'ta Samangan vilayetinin merkezi Aybak'ı, 10 Ağustos'ta Baghlan vilayetinin merkezi Pul-e-Khumri'yi, 11 Ağustos'ta Bedahşan vilayetinin merkezi Feyzabad’ı, 12 Ağustos'ta ise Gazne vilayetinin merkezini, Ghor vilayetinin merkezi Firuz Koh'u ele geçirmişti.

13 Ağustos'ta ise Taliban, Badgis vilayetinin merkezi Qala-e-Naw'de, Kandahar vilayetinin merkezinde, Helmand vilayetinin merkezi Leşkergah'ta, Herat vilayetinin merkezinde, Ferah vilayetinin merkezinde, Logar vilayetinin merkezi Puli Alem'de, Uruzgan vilayetinin merkezi Tarin Kot'ta ve Zabul vilayetinin merkezi Kalat'ta kontrolü ele aldı.
14 Ağustos'ta Paktika ve Kunar eyaleti ele geçirildi.

AFGANİSTAN'DA 20 YILLIK İŞGAL GİRİŞİMİNİN GEÇMİŞİ
İdari olarak 34 vilayetten oluşan Afganistan'ın başkenti Kabil. Yaklaşık 32 milyonluk nüfusunun çoğunluğunu Peştunlar, Tacikler, Hazaralar ve Özbekler'den oluşuyor. Taliban da daha çok Peştunlardan oluşuyor. 
1979'da ülkeyi işgal eden Sovyetler Birliği'ne karşı cihad eden Taliban, Sovyet güçlerinin 1989'da püskürtülmesi sonrası Afganistan'da, "Afganistan İslam Emirliği" adıyla iktidar oldu. Taliban, 11 Eylül 2001 saldırılarından sonra Amerika Birleşik Devletleri'nin saldırılardan sorumlu tuttuğu Usame bin Ladin'i koruduğu gerekçesiyle başlatılan işgal saldırısı sonucunda 2001 Kasım'ında iktidardan uzaklaştırılarak "sürgündeki hükümet durumuna" düştü. 2001'den itibaren ABD işgal güçleri ve ABD desteği ile ülkede yönetime getirilen iktidarla savaşan Taliban, ABD'nin 20 yıllık işgal sürecinin başarısızlığı sonucu oluşturduğu çekilme takvimi sonucu, ülkedeki ağırlığını yeniden artırmaya başladı.
ABD Başkanı Joe Biden, 14 Nisan’da yaptığı açıklamada Afganistan’daki ABD askerlerinin 1 Mayıs'tan itibaren geri çekilmeye başlayacağını ve sürecin 11 Eylül'e kadar tamamlanacağını duyurmuştu. Biden daha sonra ise çekilmenin 31 Ağustos’ta tamamlanacağını açıklamıştı.

TALİBAN'IN LİDERİ KİM

Arapça talib (öğrenci) kelimesinin çoğulu Taliban (öğrenciler) adını benimseyen Afganistan İslam Emirliği , ülkenin güneyinde Molla Ömer Ahund liderliğinde yaklaşık 50 medrese öğrencisiyle birlikte 1994'te kuruldu. 
Taliban'ın yönetici kadrosunun çoğu Sovyet müdahalesi zamanı Kızıl Ordu'yla savaşan mücahitlerden oluşuyor.

Kurucu lider, ABD işgali öncesi Afganistan'ı da yönetmiş olan Molla Muhammed Ömer.
Ömer'in 2013 yılında hayatını kaybettiği, 2015'te Taliban tarafından açıklandı. Ağustos 2015'te örgütün başına Molla Ömer'in sağ kolu Molla Muhammed Mansur getirildi.
Molla Mansur'un 2016'da Pakistan'da ABD'nin düzenlediği bir hava saldırısında hayatını kaybetmesi sonrası Mevlevi Haybatullah Akhunzade geldi. Akhunzade'nin siyasi, dini ve askeri kararlarda son sözü söyleyecek mutlak otoritesi var.
Blogger tarafından desteklenmektedir.