Header Ads

Taliban "af" ilan etti

Taliban, Afganistan'da herkes için "af" ilan ettiklerini duyurdu ve kadınlara yönetime katılmaları çağrısında bulundu.
Taliban'ın kültür komisyonu üyesi Enamullah Samangani, kontrollerine geçen Afgan devlet televizyonunda yaptığı açıklamada, Afganistan'da herkes için "af" ilan ettiklerini belirterek kadınları yönetime katılmaya davet etti.

Afganistan Devlet Başkanı Eşref Ghani, 15 Ağustos 2021'de Afganistan'ın Kabil kentinde ülkeden kaçtıktan sonra Taliban savaşçıları Afgan cumhurbaşkanlığı sarayının kontrolünü ele geçirdi [AP/Zabi Karimi]

Enamullah Samangani, kadınların kurban olmasını istemediklerini ve yönetimde yer almalarını arzu ettiklerini belirterek "Hükümetin yapısı tam olarak netleşmedi ama tecrübelerimiz doğrultusunda tam bir İslami liderlik olmalı ve tüm taraflar katılmalı." ifadesini kullandı.

Video: Afganistan İslam Emirliği Afganistan Devlet Başkanlığı Sarayı'nın giriş bölümündeki alan, Afganistan İslam Emirliği bayrağını çekiyor. "Sarayın girişinde beyaz bir Muhammedi bayrağı dalgalandı" başlığı ile verilen video, 16 Ağustos'ta Taliban'ın resmi Youtube hesabında yayınlandı. Youtube 

"Halkın halihazırda Taliban'ın uymalarını beklediği İslami kuralları bildiğini" vurgulayan Samangani, "Halkımız Müslüman, onları İslam'a zorlamıyoruz." diye konuştu.

BAE: Afganistan'daki gelişmeleri yakından izliyoruz

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Afganistan'da meydana gelen gelişmeleri yakından takip ettiğini açıkladı.
BAE Dışişleri Bakanlığı, Taliban'ın Afganistan'a hakim olma sürecine ilişkin Abu Dabi'nin tutumunu yansıtan yazılı açıklama yayımladı.
Taliban ifadesine yer verilmeyen açıklamada, BAE'nin kardeş Afganistan'daki son gelişmeleri yakından takip ettiği vurgulanarak, ülkenin güvenlik ve istikrara kavuşması temennisinde bulunuldu.
BAE açıklamasında ayrıca, Afganistan halkının taleplerini karşılamak için ülkedeki taraflara yoğun çaba sarf etme çağrısı yaptı.

Finlandiya Devlet Başkanı Niinistö: Batı Afganistan’da başarısız oldu

Finlandiya Devlet Başkanı Sauli Niinistö, Taliban’ın kontrolü ele geçirdiği Afganistan’da yaşanan gelişmelere ilişkin açıklamalarda bulundu. Niinistö, Taliban'ın Afganistan'da kontrolü hızlı bir şekilde ele geçirmesini ülkede demokratik bir hükümet ve demokratik bir toplum inşa etmeyi başaramayan Batı'nın başarısızlığı olarak nitelendirdi. Niinistö, "Bundan çıkarmamız gereken ders, başka bir yere tamamen yeni bir sosyal yapı ve sosyal düşünce getirmenin oldukça zor olduğudur. Bu, nesiller alır" dedi. Yapılan hatalardan bahsetmek istemediğini söyleyen Niinistö, “Sonuç olarak bu ulaşılmayacak bir hedefti. Başından beri her şeyin iyiye gideceğine dair bir inanç vardı. Şimdi bütün bir ülkeyi değiştirmenin çok zor olduğu gerçeğiyle karşı karşıyayız" diye konuştu.
Taliban’ın Afganistan'da her zaman hazırlıklı ve sürekli aktif olduğunu belirten Niinistö, Afganistan’daki durumun Avrupa’ya yeni bir göçmen dalgasına yol açabileceğini ve Afganların sayıları ile varış noktaları ile ilgili şu anda tahminde bulunmanın mümkün olmadığını söyledi. Niinistö, “Bu nedenle, iyi bir entegrasyonun sağlanabilmesi için Finlandiya ve Avrupa'nın kaç mülteci kabul edebileceği sorusu üzerinde durmalıyız” dedi.
Taliban'ın iktidarı ele geçirdikten sonra izleyeceği politikaya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Niinistö, "Önceki iktidarları sırasında Afganistan'da kaldılar ve bundan memnun görünüyorlardı. Ancak aynı zamanda teröristlere bir sığınak teklif ettiler. Aynı çizgide devam ederlerse, bu tüm dünyayı etkileyebilir" ifadesini kullandı.

Kabil'den kaçan Afganistan Merkez Bankası Başkanı kaos nedeniyle Eşref Gani'yi suçladı

Afganistan'ın başkenti Kabil'in Taliban'ın kontrolüne girmesiyle ülkeden ayrılan Merkez Bankası Başkanı Ecmal Ahmedi, olaylara hazırlık yapmadığı gerekçesiyle Cumhurbaşkanı Eşref Gani'ye tepki gösterdi.

Ülkeden ayrıldıktan sonra Twitter hesabından yaşadıklarını anlatan Ahmedi, Afgan liderlerin bu süreçte hiç bir planlama yapmadığını belirtti.

Ahmedi, "Cumhurbaşkanının ayrılacağı duyurulduğunda, dakikalar içinde kaosun meydana geleceğini biliyordum. Bir geçiş planı olmadan bunu yarattığı için onu affedemem." dedi.

Gani'nin bazı danışmanlarının görevlerinde deneyimsiz olduğunu dile getiren Ahmedi, bunu fark etmemesini de yine Gani'nin başarısızlığı olarak yorumladı.

Ahmedi, Gani için "Kendisinin harika fikirleri vardı ancak bunları uygulama becerisi zayıftı. Ben buna katkıda bulunduysam, suçtan payıma düşeni kabul ediyorum." ifadelerini kullandı.

Taliban'ın ülkeye hızla hakim olması için "çok hızlı, kafa karıştırıcı ve anlaması zor" diyen Ahmedi, "Savaşmama talimatının bir şekilde yukarıdan geldiğine dair çeşitli söylentiler vardı. İnanması zor görünüyor ancak güvenlik güçlerinin neden bu kadar çabuk pozisyonlarını terk ettiğine dair bir şüphe var. Açıklanamayan bir şey var." diye konuştu.

Taliban'ın, Kabil'in girişine geldiği ana kadar Merkez Bankası'nda çalıştığını belirten Ahmedi, döviz temini sıkıntısı yaşandığını ve bu durumun paniği daha da artırdığını kaydetti.

Çoğu hükümet üyesinin ülkeden ayrıldığını öğrendikten sonra kendisinin de bilet aldığını aktaran Ahmedi, ilk uçuşunun iptal edildiğini ve bulabildiği bir askeri uçağa bindiğini söyledi.

Ahmedi, "Bu şekilde bitmesi gerekmiyordu. Afgan liderliğinin herhangi bir planlama yapmamasından tiksiniyorum. Onları, havaalanında başkalarına haber vermeden ayrıldıklarını gördüm." ifadelerini kullandı.

Bangladeş, halk tarafından desteklenmesi halinde Taliban hükümetini memnuniyetle karşılayacak

Bangladeş Dışişleri Bakanı AK Abdul Momen, Afganistan halkı tarafından desteklenmesi durumunda Taliban liderliğinde kurulacak hükümeti memnuniyetle karşılayacaklarını söyledi.

Ülke basınındaki habere göre, Momen, dün, başkent Dakka'da gazetecilere verdiği demeçte, Afganistan'daki gelişmeler ve Taliban'ın başkentte kontrolü ele almasına dair değerlendirmelerde bulundu.

Momen, Taliban tarafından kurulacak yeni hükümette halkın desteğinin önemine işaret ederek "Halkın hükümetine, demokratik bir hükümete, halkı tarafından desteklenen herhangi bir ülkenin hükümetine inanıyoruz. Taliban bir hükümet kurarsa ve bu bir halk hükümetiyse, kapımız kesinlikle onlara açık kalacaktır." ifadelerini kullandı.

Ülkesinin tüm ülkelerle dostluğa inandığını vurgulayan Momen, herhangi bir hükümet tarafından yardım talep edilmesi durumunda desteklerini artıracaklarını kaydetti.

Momen, Afganistan'ın dost bir ülke olduğunu, kendilerinin Afganistan'ın gelişimini arzu ettiklerini belirtti.

Bangladeş Dışişleri Bakanlığından dün yapılan açıklamada ise "Bangladeş, Afganistan'da hızla gelişen ve bölge ve ötesinde bir etkisi olabileceğine inandığımız durumu dikkatle izliyor. Bangladeş, halkının seçtiği demokratik ve çoğulcu bir Afganistan'ın ülkedeki istikrar ve kalkınmanın tek garantisi olduğuna inanıyor." ifadelerine yer verilmişti.

Öte yandan, Bangladeş, ABD'nin Afganistan'dan gelen insanlara geçici barınak sağlama talebini, ülkenin 2017'de Myanmar askeri baskısından kaçan 1,1 milyondan fazla Arakanlıya ev sahipliği yaptığı gerekçesiyle reddetmişti.

Hamas lideri Heniyye, Taliban Siyasi Ofis Başkanı ile telefonda görüştü

Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye'nin Afganistan'da "Amerikan işgali"nin sona ermesinden dolayı Taliban'ı kutladığı bildirildi.

Hamas'tan yapılan yazılı açıklamaya göre, Heniyye, Taliban Siyasi Ofis Başkanı Molla Abdulgani Berader ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Görüşmede, Heniyye, "Amerikan işgalinin Afgan topraklarından yok oluşu, başta Filistin topraklarındaki işgalci İsrail'in olmak üzere tüm zalim güçlerin yok oluşunun başlangıcıdır." ifadelerini kullandı.

Heniyye, Afganistan'daki "Amerikan işgalinin yenilgisi" dolayısıyla Berader'i tebrik ederek, ülkeye birlik, güç ve refah gelmesi temennisinde bulundu.

Taliban’ın ülkeye hakim olma süreci

ABD ile Taliban arasında Şubat 2020'de varılan barış anlaşması çerçevesinde bu yıl uluslararası güçlerin Afganistan'dan geri çekilme süreci başladı.

Anlaşma, yabancı güçlere saldırılmamasını öngörürken Taliban'ın Afgan güvenlik güçlerine yönelik eylemlerine dair hüküm getirmedi.
Afganistan son durum harita 17 Ağustos 2021
Afganistan son durum harita. 17 Ağustos 2021

Afgan hükümetiyle Doha'daki müzakereleri devam ettiren Taliban, eş zamanlı şekilde, hazirandan bu yana şiddetli saldırılarla Afganistan'da birçok ilçeye, son bir ayda da vilayet merkezlerine hızla hakim oldu.

Başkent Kabil'i kuşatan Taliban, 15 Ağustos’ta Cumhurbaşkanı Eşref Gani’nin ülkeyi terk etmesinin ardından kenti çatışmasız şekilde kontrolüne aldı. Ajanslar -  STRATEJİK NOKTA
Blogger tarafından desteklenmektedir.